Logo

BURGESS PARK, SOUTHWARK, LONDON 2011 –

Burgess is a very large park that has been given a new identity through large scale earthwork, and the use of vegetation as infrastructure. The Park was redesigned by LDA Design, and the various  meadow and prairie-like elements were sown in January 2012, together with large scale drainage swales. The scale of some of the elements (particularly the north slopes of the earth works) has meant establishment and management has been challenging; these north slopes comprise a ground layer of sown shade tolerant, mainly woodland perennials out of which emerge summer and autumn flowering tall perennials such as Aster. The West facing slopes support a heat and drought tolerant cosmopolitan meadow, running down to a drainage swale at the base.  Despite some of the challenges; public response to the “wildflowers” has been extremely positive, with some users describing their effect as life changing.  Currently, (February 2014) the final planting element in the park;  a complex garden-like planted-sown area known as St Georges is under construction.

 

Plan
The  site interpretation masterplan for Burgess.

A sequence of 4 viewing mounds covered by sown meadows as described above structures the spine of the Southern portion of Burgess Park.


The rainwater swale gardens at the South end of the site
The planted  (and extraordinarily deep!) drainage swales at the south end of the park at the end of the first growing season.

Developing mixed native-exotic dry  meadows 
Sown, cosmopolitan dry meadows on west facingslopes with an infiltration swale at the base.